-
Marka Tescili
- Marka Nedir?
- Marka Çeşitleri
- Neden Marka Tescili?
- Korumadan Yararlanacak Kişiler
- Marka İşaretleri
- İstem Halinde Enstitünün Vereceği Belgeler
- Marka Sahibinin Hak ve Yükümlülükleri
- Marka Devamlılığı
- Marka Tescilinden Doğan Hakkın Kapsamı
- Marka Mülkiyetinde Değişiklik
- Marka Lisansı
- Marka Haciz
- Marka Rehin
- Markanın Kullanılması
- Usulsüz Marka Kullanım Cezası
- Marka Sınıf Listesi
- Patent & Faydalı Model
- TSE Belgesi
- Kalite Belgeleri
- Garanti Belgesi
- Hukuk Danışmanlığı
- CE Belgelendirme
- Endüstriyel Tasarım Tescili
- Coğrafi İşaretler
- Telif Hakları
- Alan Adı Tescili
- Barkod Tescili
- Bil-Kod
Marka Nedir
Benzer ürünleri yada hizmetleri başkalarının ürün yada hizmetlerinden ayırt etmek üzere kullanılan yada belirli bir hizmetin sunulması sırasında kullanılan AYIRT EDİCİ İŞARET marka olarak tanımlanmaktadır. Sözcükler, Sayılar, Harfler, Şekiller, Ürünün Şekli veya Ambalajı ile bunların birlikte sunuluşları marka olarak değerlendirilmektedir.
Marka koruması, ürün ya da hizmetlerinde marka kullanan marka sahiplerini koruyan bir sistemdir. Marka tescilinin amacı, özel yasa ile getirilen korumadan yararlanmak anlamındadır.
Başkası tarafından kullanılan tescilsiz bir markanın, hak sahibi olmayan bir kişi tarafından tescil için başvuru yapılması veya tescil ettirilmesi hallerinde, gerçek marka hakkı sahibinin itiraz etme veya dava açarak tescili iptal ettirme yetkisi vardır.
Herhangi bir ürün için kullanılmak üzere bir marka seçimi sırasında dikkat edilecek en önemli konu, seçilen işaretin diğer markalardan farklı olmasıdır.
Marka tescilleri sırasında en önemli konu, markanın seçimi ile marka tescilinin kapsayacağı malların ya da hizmetlerin saptanmasıdır. Markanın başkaları tarafından tescil ettirilmiş ya da kullanılan markalardan ayırt edilebilecek şekilde farklı olması gerekmektedir.
Marka tescilleri ile sağlanan koruma, tescil edilecek marka ve markanın kullanılacağı mallar ile sınırlı olduğu için, mal (ürün, eşya) listesi hazırlanırken, gerçek iş konusuna uygun olarak hazırlanmalıdır.
Markanın tescil tarihinden itibaren, beş yıl içinde mal listesinde yazılı mallarda kullanılması zorunlu olduğu ve markanın kullanılmadığı mal için, istek üzerine mahkemece iptal edilebileceği de değerlendirilmelidir.